01. fejezet: Mi micsoda?

Ebben a fejezetben megismerkedhetsz a fontosabb alapfogalmakkal és szereplőkkel.

Program és algoritmus

A programozás folyamata során egy feladatot lebontunk pontosan megfogalmazható lépésekre, vagyis elkészítjük a megoldás algoritmusát. Ezt az algoritmust azután olyan nyelven kell megfogalmaznunk, amelyet a számítógép megért. Ez a program. A programot a számítógép végrehajtja, más szóval lefuttatja. Az elkészített programot teszteljük, vagyis kipróbáljuk, működik-e, és azt csinálja-e, amit szeretnénk.
Az algoritmust valamely programozási nyelv szabályainak segítségével kódoljuk programmá. A programozási nyelveket azért fejlesztették ki, hogy ne kelljen a számítógép processzora által megérthető, ám az ember számára  nehezen felfogható gépi nyelven programoznunk. Az általunk megírt programot (forráskód) vagy egy fordítóprogram (compiler) fordítja le gépi nyelvre, vagy egy másik program, az interpreter értelmezi és hajtja végre utasításról utasításra.

A Pascal nyelv jellemzői

Nagyon sok programozási nyelv létezik, ezek között a feladat jellege, saját képességeink és céljaink alapján választhatunk. A Pascal nyelv ugyan kilóg a napjainkban elterjedten használt C-típusú nyelvek (C, C++, C#, Java, Javascript, PHP...) köréből, előnye viszont, hogy kifejezetten a progamozás tanulása/tanítása céljából hozta létre Niklaus Wirth.
A Pascal fordítós nyelv, tehát az általunk megírt Pascal nyelvű forráskódot egy fordítóprogram gépi kódra fordítja (ez Windows rendszeren többnyire egy futtatható .EXE fájl lesz). Sok Pascal fordító létezik, mi a Free Pascal fordítóval fogunk dolgozni, mivel ez ingyenes (sőt, szabadszoftver), és sok platformon elérhető (Windows, Linux, MacOS).
A programozáshoz tehát elegendő lenne egy egyszerű szövegszerkesztő (editor) a forrás elkészítéséhez, és a fordító. Azonban kényelmesebb az IDE (Integrated Developing Environment, Integrált Fejlesztői Környezet) használata. Ebben a fordító mellé kapunk egy editort, mely sokban segíti a kód áttekintését, valamint egy debuggert (hibakereső), mely a futás közben keletkező hibák helyét megmutatja a forrásban.
A Lazarus egy Free Pascalhoz készített IDE, mely lehetővé teszi a gyors alkalmazásfejlesztést (RAD, Rapid Application Development) úgy, hogy a kód egy részét elkészíti helyettünk. Negyedik generációs eszköz, a program egy részét grafikus felületen, egérműveletekkel létre tudjuk hozni. Alapja a Delphi fejlesztői környezet (mely azonban nem szabadszoftver), így a Delphihez készített dokumentációk nagy része használható a Lazarushoz.

Comments